čtvrtek 7. ledna 2016

První řidička taxi v Afghánistánu – žena, která se nebojí bořit tradice

Taxi v Kábulu, Afghanistan


Povolání řidiče taxi je i unás ve větší míře doménou mužů, ovšem řidičky – taxikářky také nejsou až tak ojedinělou výjimkou. Naprosto opačná stuace je však v Afghánistánu, zemi se silně zakořeněnou vedoucí úlohou mužů a fundamentalistickými kmenovými vůdci. Přesto i zde se objevila žena za volantem – ačkoliv to pro ni nebylo vůbec jednoduché.


Dnes čtyřicetiletá Sára Bahayi se rozhodla jít proti proudu a ne pouze slepě následovat tradice. Její boj za právo řídit taxi nakonec přese všechna úskalí slavil úspěch. Dnes se věnuje nejen svému povolání, ale snaží se přesvědčit i další ženy, že bojovat za svá práva nemusí být vždy marný boj. Nyní má pod sebou 15 „žákyň“ kterým se ve volném čase věnuje a učí je řídit automobil.


Odvážná taxikářka musela čelit žalobě i vyhrůžkám smrtí

Sára Bahayi (40) - první řidička taxi v Afghánistánu
Sára Bahayi (40) - první řidička taxi v Afghánistánu


Jak nelehké je pro ženu v Afghánistánu stát se „obyčejnou“ řidičkou z povolání dokládají problémy, kterým Sára Bahayi musela čelit. Byl to boj s úřady, ale také nespočet anonymních dopisů, ve kterých jí bylo vyhrožováno zmrzačením nebo dokonce smrtí. To všechno jen proto, že nechtěla slepě následovat tradice.


Dnes je Sára Bahayi šťastná a spokojená, jak sama říká: „Sloužím svému Afghánistánu a svým lidem. Až nás, řidiček, bude více, zlepší se i přístup okolí.“ Její slova jen dosvědčují její pozitivní přístup a nekončící odvah bojovat se silně zakořeněným patriarchátem.


U Sáry nešlo jen o řidičák, ale také o víru – i tuhle překážku překonala

Paní Bahayi za volantem taxíku v Kábulu
Paní Bahayi za volantem


Jak už jméno napovídá, Sára Bahayi se řadí mezi stoupence bahaismu – víry, která je dlouhodobě nejen v Afghánistánu silně potlačována. Bahaisté byli pronásledováni, byla jim (a stále v některých oblastech Afghánistánu jsou) odpírána jejich základní práva praktikovat víru a řadí se mezi jednu z nejvíce ohrožených skupin obyvatel této válkou a boji zmítané země.


Sára se nikdy nevzdala ani své víry, ani svých práv. Ačkoliv musela čelit žalobě u soudu, kterou nakonec po dlouhých tahanicích vyhrála. Nyní se spokojeně věnuje svému povolání – řízení taxíku. A to i přesto, ž z ekonomického hlediska jí to žádné závratné výdělky nepřináší. Jak sama říká, nejde jen o peníze, ale taky o pravdu. A v tomhle s ní nelze než souhlasit.

Žádné komentáře:

Okomentovat