neděle 19. dubna 2015

USA: Černé skříňky v osobních automobilech vzbuzují rozpaky


V USA opět vzbuzuje diskuse zákon, který se mimo jiné zaobírá také prohloubením bezpečnostni osobních vozidel. Podle tohoto zákona mají být všechny nové vozy, vyrobené v USA od roku 2015 (původní návrh) být povinně vybaveny černou skříňkou, podobně jako tomu je nyní u letadel. Data z černé skříňky by měla být po nehodě k dispozici záchranářům a vyšetřovatelům k přesnému určení průběhu nehody. Ne všichni ale s tímto jednoduchým vysvětlením souhlasí. Naopak, opatření si našlo i řadu odpůrců.


Zákon byl představen Kongresem Spojených států a následně předložen Senátu. Ten jej schválil s připomínkami. Zákon nikdy neprošel Sněmovnou USA a nakonec byl v rozšířeném znění přijat pouze Senátem USA jako jeden z výsledků 2. zasedání 112. Kongresu USA 12. března 2012 pod názvem Senátní zákon 1813 (Senate Bill 1813).

Celý zákon se zdaleka nevěnuje pouze osobním automobilům, ale zaobírá se dopravou v budoucnosti všeobecně. V zákoně jsou tak mimo osobní vozidla zahrnuty všechny další prostředky a způsoby přepravy, včetně navazujících problémů (provoz na dálnicích, vysokorychlostních komunikacích, problémy letišť a podobně). Pasáž o černých skříňkách je však ze všech úprav nejkontroverznějších.

Zastánci a předkladatelé zákona samozřejmě tvrdí, že se jedná o daší zvýšení bezpečnosti. Povinnost montovat černé skříňky do všech osobních vozidel, vyrobených na území USA má pak zemazit tomu, aby se detailnímu vyšetřování někdo mohl vyhnout. Všeobecně si vyšetřovatelé i zákonodárci slibují, že ubude nejen samotných dopravních přestupků, ale zejména špatně dokazovatelných přestupků, či situací, kdy viník z místa nehody ujede.

Odpůrci naopak tyto výhody nevidí jako natolik důležité, aby byla omezena jak osobní svoboda uživatelů, tak svoboda výrobců. Hned prvním aspektem je cena - zatím nikdo neví, jak přesně se cena černých skříněk a jejich nucená montáž promítne do celkové ceny nových osobních vozidel, jisté však je, že všechny tyto náklady nakonec ponese zákazník, tedy kupující. 


Dalším pádným argumentem zastánců pak je nemístný zásah do soukromého života jednotlivých osob. Podle nich totiž černé skříňky, které ostatně mají být všechny napojeny na centrální systém (alespoň tak se s tím d budoucna počítá), mohou státu sloužit ke špehování občanů. Poslední aféra se špehováním uživatelů Facebooku takovým myšlenkám jenom nahrává. Nejsme daleko od Orwellovského scénáře- každé vozidlo se skříňkou může být detailně monitorováno.

To jsou silné argumenty a zastánci zákona na ně zatím nijak zvlášť neodpověděla. Veřejnost je zatím nejistá. Na jednu stranu samozřejmě proti zvýšení bezpečnosti nikdo nic nenamítá. Na druhou stranu je riziko zneužití opravdu vysoké. Naštěstí my z Evropy řešíme jiné starosti a nezbývá nám než doufat, že zrovna z tohoto zákona si naši evropští představitelé příklad brát nebudou.

Žádné komentáře:

Okomentovat