středa 9. října 2013

Závod Renault-Nissan Tangier v Maroku slavnostně otevřel svou druhou výrobní linku

Ano, vypadá to, že si budeme muset zvykat. Spojení made in Morocco se bude v Evropě (a zřejmě nejen v ní) totiž vyskytovat stále častěji. Subjekt Renault-Nissan Tangier je společnost s ručením omezeným, kde většinu společnosti (52.4%) vlastní Renault a zbytek patří investorské společnosti CDG.


Spolupráce s Marockým královstvím se započala v roce 2007. Tehdy byl králi Mohammedu VI: předložen k podpisu dopis, který představoval smělý investorský plán na stavbu automobilové výrobní linky. Maroko je stabilní severoafrická země, do Francie je to blízko a nabídka pracovních míst byla lákavá. Není tedy divu, že nakonec došlo k dohodě a výrobní linka byla vystavěna. Základní kámen byl oficiálně poklepán v roce 2009 a továrna byla slavnostně otevřena v únoru 2012.

Společnost Renault-Nissan Tangier vyrábí vozy značky Dacia, spadající do rodiny Renault. Továrna v Maroku zabírá plochu 300 hektarů. Je zde zaměstnáno 5000 pracovníků, kteří pracují ve dvousměnném provoze. V červnu 2013 bylo v továrně vyrobeno 100 000 kusů vozidel. S další výrobní linkou by počet vyráběných vozů mohl dle předpokladů vzrůst na 340 000 ročně. Celkem bude nová linka stát zhruba 40 milionů eur a měla by být využita zejména k výrobě modelů Dacia Sandero a Dacia Sandero Stepway.


S těmito čísly se továrna stane největším výrobním střediskem v celé Africe. Marocká vláda a král si od tohoto slibují zejména zvýšení mezinárodní reputace jejich země. Dalším nezanedbatelným přínosem je taky vznik nových pracovních míst, který jistě zvýší životní úroveň tamních obyvatel. Slavnostního otevření, které proběhlo 8. října, se zúčastnily důležité osoby marockého byznysu i politiky. Jako nejvyšší zástupce Maroka byl přítomností na inauguraci pověřen ministr průmyslu, obchodu a nových technologií Abdelkader Amara. Za skupinu Renault Morocco se na akci ukázal generální ředitel Jacques Prost. Linka spustí výrobu na začátku roku 2014.

Žádné komentáře:

Okomentovat