neděle 23. června 2013

WRC: Rally d´ Italia 2013 vyhrál Sebastian Ogier

20.-22. června hostila italská Sardinie další podnik seriálu WRC. Celková délka trati činila přes 1000 kilometrů, z toho soutěžních bylo 305 km. Jezdce čekaly 2 závodní dny a 16 rychlostních zkoušek.


Hornatý terén, klikaté cesty - to je italský ostrov Sardinie. Rally se konkrétně konala v provincii OIlbia - Tempio, na severu ostrova. Jednalo se o sedmý podnik z celkových třinácti, takže soutěž už se nám přehoupla přes svou polovinu. V Sardinii se jezdí na šotolině a soutěž je zařazena do seriálu WRC od roku 2004.




Letos mezi sebou soupeřili na této trati hlavně tito tři jezdci - Thierry Neuville, Jari-Matti Latvala a již zmíněný Sebastian Ogier. Tato trojice se střídavě umísťovala na postech vítězů rychlostních zkoušek. Horko a prach důkladně prověřily nejen schopnosti jezdců, ale taky techniky.


Kvalifikaci vyhrál Fin Jari-Matti Latvala, jezdící s Volkswagenem Polo WRC. To bylo pro něj nespornou výhodou, protože měl možnost vybrat si startovní pozici. A to je v sardinské rally obzvláště důležité. Trať je totiž plná kamení a prachu, proto jezdci startují nejraději mezi posledními. Na krásně pročištěné trati. Za Latvalou se v kvalifikaci umístil ruský jezdec Novikov s Fordem Fiesta WRC a na třetí kvalifikační příčce pak Latvalův stájový kolega Ogier.



Sebastien Ogier vyhrál oba dva dny a vedl polovinu závodu. Stanul tak na první příčce. Minutu a 16,8 vteřin za ním dojel francouzský jezdec Thierry Neuville a dosáhl tak svého dosavadního největšího úspěchu. Třetí místo muselo stačit Jari-Matti Latvalovi.

Bylo by škoda nezmínit vítězství v kategorii WRC-2, které získal Robert Kubica. Tento bývalý jezdec formule 1 dojel se svým autem Citroen DS3 RRC s náskokem pohodlných 4 minut a 17 sekund před druhým Abdulazizem al-Kuwarim. Je to již jeho druhé vítězství v seriálu.

Další podnik šampionátu WRC se bude konat 31.června - 1. srpna ve Finsku.